Staré přísloví říká, že Řím nebyl postaven za den. Platí to i o Zelenči. Máme za sebou opravu ulice Čsl. armády pod kolejemi a do konce roku se snad dočkáme i opravené nádražní budovy. Obě stavby mají společné to, že nejsou majetkem obce a obec není jejich investorem.

Hlavní tah obcí je majetkem Středočeského kraje a o opravu obec v minulosti žádala opakovaně. Pamětníci vědí, že o ni žádalo nejen minulé zastupitelstvo, ale dokonce už to předminulé. Kraj postupuje dle vlastního plánu, v němž jsou opravy prioritizovány dle kritérií, jako je např. dopravní význam a zatížení dané komunikace. V neposlední řadě jde samozřejmě o financování – kraji dlouhodobě chybějí prostředky na opravu silnic na jeho území. Letos na nás tedy konečně v tom dlouhém pořadníku došlo a tímto Středočeskému kraji děkujeme. (Děkujeme také řidičům, kteří na opraveném úseku budou nadále dodržovat bezpečnou rychlost, i když jsme přišli o oba zpomalovací prahy a výmoly už nás nenutí dát nohu z plynu).

Nádražní budovu pro nás dokončuje Správa železnic a v současném počasí se na teplou čekárnu opravdu těšíme. Z dokumentace z roku 2018 přitom vyplývá, že na nástupiště směrem na Prahu byl původně naplánován stejný přístřešek, jaký stojí v opačném směru (kde před rekonstrukcí nástupiště nebyl ani ten). Díky intervenci tehdejšího vedení obce pak měla být budova zachována s tím, že proběhne oprava střechy a omítky. Zápis ze zasedání zastupitelstva z 29. 6. 2021, kde byla zástupci investora představena vizualizace budovy, uvádí: „Z podnětu pana místostarosty Husince ml. nakonec dojde k celkové rekonstrukci objektu.“

Dle téhož zápisu měla být budova hotová do konce listopadu 2021. Nádraží v Zelenči je však jen střípkem v ohromném projektu revitalizace trati a stavba se tak nakonec o dva roky protáhla. Vedle původních dvou přístupů k nástupišti byl na návrh předchozího vedení obce vybudován ještě přístup z Faltusovy ulice, kde si cestující i předtím cestu k vlaku zkracovali.

Autorem nádražní budovy je Ing. arch. Hájek z Atelieru M1 architekti. Vedení obce mohlo podobu nádraží ovlivnit jen okrajově, i když o ní s investorem samozřejmě jednalo. Bývalý místostarosta (v dané době zastupující starosta) M. Husinec ml. k tomu říká: „Chtěl jsem, aby na tom nádraží bylo vidět, že je to staré, ale mělo to šmrnc a moderní úpravu. Styl à la „Baťa“ mně na ten domeček seděl. Jsem rád, že není zelený.“

Přísloví o Římě vyjadřuje, že hodnotné věci nevznikají přes noc. Dokonce ani ty, které závisí jen a pouze na nás, natož když závisí na mnoha dalších lidech a institucích. Jsme rádi, že se tyto dva „vánoční dárky“ dočkaly úspěšného konce, byť mnoho let po tom, co jsme o jejich realizaci začali usilovat. Přejeme obyvatelům Zelenče, aby se i díky nim rádi vraceli domů, ať už po nově opravené silnici nebo vlakem k našemu pěknému nádraží.

Závěrem mi dovolte popřát všem zelenečským občanům spokojené svátky a šťastný nový rok, i když mne osobně mrzí, že se nepotkáme u ohňostroje a zastupitelé vám nepřipraví tradiční pohoštění s klobásou a svařákem, na které se mnozí z vás stejně jako já každý rok těšili.

Jiří Skřivan

Categories: Aktuality